Records de l'escola de Florejacs - 1

 Palmira Brescó va llegir aquest text a la 2a trobada d'exalumnes de l'escola del Florejacs, any 2013, recordant com era la vida escolar dels anys 40

Avui som aquí per a recordar aquells anys de la nostra infantesa a l’escola de Florejacs i també la nostra joventut al poble. 

Tots recordem doña Emilia, aquella mestra ja gran que, per la seva condició de vídua i mare de militars, havia vingut a Florejacs, condemnada a sortir del seu país d’origen, la Rioja. La majoria de les que som aquí també vàrem anar amb altres mestres que més tard varen venir al nostre poble. 

A l’escola cada dia hi arribàvem amb les trenes ben pentinades, amb el vestidet per sobre el genoll, cosit per les nostres mares, sabatetes i mitjons curts, amb la cartera a la mà i, a l’hivern, una soca de llenya per l’estufa. Els nens, ben clenxats i amb pantalons curts, fes fred o calor. 

A mig matí, el recreo al carrer del col•legi consistia en jugar a diferents jocs: el patio de mi casa, els quatre pilans, el corro de la patata, ¿dónde están las llaves?, un dos tres, pica paret…saltar a corda tot cantant cançonetes: el cocherito leré, tiro mi pañuelo al suelo, la barqueta, etc Els nens jugaven a patacons, a baldufes, a soldat plantat… 

A les tardes les nenes ens afanyàvem per agafar lloc al balconet de l’escola on ens posàvem a fer labors. Allí ens ho passàvem molt bé. Les nenes més grans ajudaven a enfilar l’agulla a les més petites i, mentre féiem labors, cantàvem cançons dels cantants del moment, apreses dels cançoners que compraven les nostres germanes grans. 

També tenim presents les berenades que anàvem a fer a les eres més apartades del poble. Un nen forçut feia de banderer portant la bandera espanyola i tots cantant el cara al sol amb la cistelleta del berenar al braç, acompanyats de la mestra. 

Totes tenim un bon record de la nostra primera comunió a l’església del poble. Les de la meva colla la vem fer el 16 de maig de 1943, diada del Roser de Florejacs. 

Després vindrien els primers balls a la sala de cal Roso, els nostres primers pretendents, els xicots amb qui ens casaríem… I així, a poc a poc, ens vam anar escampant pels quatre punts cardinals de la nostra terra. La Càndida va ser l’única que va marxar lluny, fora del nostre país, a Bèlgica, però avui també la tenim aquí. Que per molts anys ens poguem anar retrobant! 

 Florejacs, 27 de juliol de 2013

Doña Emilia

Palmira Brescó

Trobada d'exalumnes de l'escola de Florejacs, 2013

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog