Caramelles i caramellaires

 Testimonis de les caramelles de Florejacs

Pels carrers de Florejacs, de tant en tant, s'hi ha sentit el cant de les caramelles. Vet aquí alguns documents que en donen fe.

A cal Blanca conserven un díptic editat l'any 1931 que anuncia les caramelles i duu la lletra de tres cançons: Perfums i flors belles, La Pau del cor i La Santa Espina.



Pels anys 40 o 50, Ramon Pijuan, de cal Tiquet, recorda molt vagament que es presentaven al poble els caramellaires,  potser venint de Guissona, que portaven un camió amb els seus ginys. Els lliuraments es feien a través dels balcons: mitjançant una ballesta lliuraven una flor i amb un altre pal llarg acostaven una cistella on, com a mostra d'agraïment, rebien productes gastronòmics: ous o qualsevol altra cosa comestible…

Més endavant, el 1966, es van tornar a organitzar caramelles a Florejacs, aquest cop acompanyats de cantaires de Palou i Selvanera. A "La Veu de Torreflor" (n. 26, 2n trimestre 1991) hi apareix aquesta informació:

Florejacs, 1966. Caramelles amb cantaires de Palou, Florejacs i Selvanera, sota la direcció de Mn. Joan Escales (l'últim mossèn que va viure a Palou)

Segurament són del mateix any, 1966, els dos següents documents que conserven a cal Blanca: un programa, no datat, i una bonica foto:

Cartell (evoca les caramelles de Florejacs de l'any 1931)

En primer terme el mossèn (mn. Joan Escales?) i darrera seu Joan Farràs de cal Blanca.

L'última notícia sobre les caramelles a Florejacs correspon als anys 80 i la trobem a "La Veu de Torreflor" (n. 26, 2n trimestre 1991) amb dues fotografies de Montserrat Puig, de Palou, i informació d'en Joan Sala, de Torrefeta:

Selvanera, 1983. Cantada de caramelles a càrrec de cantaires de Palou, Florejacs i Selvanera. A la fotografia, el grup de dones casades.

Després de les cantades es feien excursions: Girona, Banyoles, Ampuribrava, el delta de l'Ebre...
(cal observar que el nom de Florejacs encara s'escrivia amb h)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog